Chef Tags

close button
opzet en resultaten gebruikerstest van verschillende communicatiediensten

Emoki

Telepresence voor studenten

EMOKI is een iteratie op BOKI maar wat is BOKI? BOKI is een robotje die ingezet wordt voor zieke studenten. De robot wordt in het klaslokaal geplaatst en representeerd de zieke studenten zonder dat zij direct gezien worden, dit omdat zieke studenten graag niet in beeld komen omdat zij er slecht uit zien. De student kan emotie vertonen doormiddel van bestuurbare ogen. Het probleem met BOKI is dat studenten en leerkrachten op locatie het gevoel hebben tegen een robot te praten i.p.v. een persoon.

Om dit tegen te gaan heb ik samen met een team van studenten onderzoek gedaan naar verschillende oplossingen. Geïnspireerd door de opkomst van V-Tubers, virtual youtubers, die gebruik maken van een avatar zijn we gaan kijken naar de effecten van het gebruik van avatars op studenten. Door de covid-lockdown was het echter onmogelijk dit in een klaslokaal te testen dus heb ik een alternatieve test bedacht waarbij verschillende communicatie diensten met elkaar vergeleken werden. Waaronder MIBO, Google Meets & VR-Chat.

Na deze test zijn we gaan kijken naar wat voor stijl avatars goed aansluiten bij de doelgroep en welke software hiervoor het beste werkt, ook is er onderzoek gedaan naar hoe een student het makkelijkst een avatar kan maken en kan verbinden met de robot. Dit proces wordt getoond in deze video. Inzichten en verschillende itteraties van het protoype zijn hieronder te zien.

Wil je me beter leren kennen?