Emoki
Telepresence voor studenten
EMOKI is een iteratie op BOKI. BOKI is een robotje die ingezet wordt voor langdurig zieke studenten. De robot wordt in het klaslokaal geplaatst en representeerd de zieke studenten zonder dat zij direct gezien worden, dit omdat zieke studenten graag niet in beeld komen omdat zij er slecht uit zien. De student kan emotie vertonen doormiddel van bestuurbare ogen. Het probleem met BOKI is dat studenten en leerkrachten op locatie het gevoel hebben tegen een robot te praten i.p.v. een persoon. Om dit tegen te gaan onderzocht ik samen met een team van studenten verschillende oplossingen.
Geïnspireerd door de opkomst van V-Tubers, virtual youtubers die gebruik maken van een virtuele avatar in plaats van zichzelf te filmen, onderzochten we of we het mogelijk was studenten te representeren met behulp van deze avatars. Door de covid-lockdown was het echter onmogelijk dit in een klaslokaal te testen. Onder mijn leiding is er een alternatieve test bedacht waarbij communicatie diensten met verschilende methoden van representatie elkaar vergeleken werden. Waaronder MIBO, Google Meets & VR-Chat. Om te achterhalen hoe goed de verschillende representatie methoden werkten werden ze vergeleken op 3 punten:
- Gevoel van aanwezigheid van de deelnemer zelf.
- Gevoel van aanwezig van de gespreks partner.
- Hoe goed was de emotie te lezen van de ander.
Na deze test onderzochten we welke visuele stijl van de avatars aansluit bij de doelgroep en welke software hiervoor het beste werkt. Daarnaast onderochten we ook hoe een student het makkelijkst een avatar kan personaliseren en hoe de student het gemakkelijkst kan verbinden met de robot. Dit proces wordt getoond in deze video.
Een fysiek prototype is door mij ontworpen met behulp van wat karton en een 3D-geprinte telefoonhouder. Met behulp van virtuele camera en animatiesoftware was het mogelijk om te videobellen met een avatar. Hiermee was het mogelijk om een proof-of-concept op te zetten voor EMOKI. Zie de afbeeldingen hieronder.